telegram viber
Замовити

Замовити

Заявка буде оброблена
протягом 1 робочого дня.

Ру

Укр

+38 (097) 628 18 18
telegram viber
Замовити

Замовити

Заявка буде оброблена
протягом 1 робочого дня.

blog_exampl

З 1 січня 2015 до переліку підприємств, які зобов'язані використовувати реєстратори розрахункових операцій (касові апарати або фіскальні реєстратори),


додалися:


Підприємства електронної комерції, які продають товари і послуги за допомогою інтернету (інтернет-магазини).


ФОП - платники єдиного податку III групи з 1 липня 2015 і II групи з 1 січня 2016 (за винятком ринкової і переносної торгівлі). До групи III єдинників з 2015 року належать підприємці з річним оборотом до 20 млн грн, а також раніше належали до груп 4,5,6. Для тих, хто почне використовувати РРО вже до 30.06.2015, передбачені пільги.


Платіжні системи, агенти та інші, які беруть гроші для подальшої передачі.


Фактично це означає, що кожне замовлення в інтернеті повинен буде супроводжуватися видачею фіскального чека про оплату товару (послуги), а інтернет-магазини будуть зобов'язані використовувати реєстратори розрахункових операцій. Більш того, під вимогу реєстрації кожної розрахункової операції потрапляє і отримання грошей з метою їх подальшої передачі - тобто платіжні системи, накладений платіж і т.п.


Під поняття «розрахункової операції» потрапляють оплати готівкою, платіжними картами, жетонами і так далі. Якщо оплата товару здійснюється в безготівковій формі з рахунку ФОП, юрособи, то реєструвати таку операцію не потрібно.


Що потрібно зробити інтернет-магазину?

Проаналізувати свої бізнес-процеси і визначитися, який тип РРО вам підходить: касовий апарат, фіскальний реєстратор, мобільний фіскальний реєстратор або їх поєднання. Можливо, їх знадобиться кілька.


Вибрати з Державного Реєстру РРО відповідну модель РРО або звернутися за консультацією до виробників РРО - основні з них: Datecs Україна (SystemGroup), ІКС-ТЕХНО та ін.


Укласти договір з Центром сервісного обслуговування (ЦСО), який буде встановлювати, реєструвати і обслуговувати РРО.


Почати використовувати РРО і видавати чеки при отриманні товару покупцем.

Що таке РРО та як його використовувати?

РРО (реєстратор розрахункових операцій) - це касовий апарат або фіскальний реєстратор, який дозволяє зафіксувати факт отримання (або повернення) грошей. Сфера РРО регулюється Законом України «Про! Застосування РРО ...» і строго регламентується. Змінити раз внесену в нього інформацію неможливо - для цього апарат містить фіскальний блок. Список дозволених до установки і використання моделей РРО затверджується Міністерством податків і зборів та публікується в Державному Реєстрі РРО України, який регулярно оновлюється.


РРО повинен бути підключений до інформаційної системи Міністерства податків і зборів (МНС) і передавати дані про здійснені операції на сервер міністерства. РРО встановлюється і пломбується виключно авторизованими ЦСО (центрами сервісного обслуговування) виробника, і ними ж потім обслуговується. Кожен РРО має свій реєстраційний номер в системі, належить конкретному підприємцю (компанії), не може самовільно передаватися іншим та інше. Самостійно ремонтувати, розкривати і знімати пломби з фіскального апарату також заборонено. Будь-яка розрахункова операція фіксується, і внести зміни в звіти не можуть ні співробітники, ні сервісний центр, ні податковий інспектор.


На відміну від квитанцій, які раніше передплачували інтернет-магазини, фіскальний чек не можна просто знищити. Якщо покупець вирішив повернути товар - потрібно провести повернення через чек.

Коли інтернет-магазин може не застосовувати РРО?

Оплата товарів на розрахунковий рахунок через банк. &Nbsp; Якщо інтернет-магазин виписує рахунок зі своїми офіційними реквізитами, а покупець оплачує рахунок у відділенні банку, то застосування РРО не потрібно ні банком, ні магазином. При банківських операціях РРО не використовується, а магазин отримує оплату в безготівковій формі, при якій РРО також не застосовується. &Nbsp; Т.е. якщо ви будете продавати товари тільки по передоплаті, то досить виписати клієнту рахунок, отримати оплату через банк, а в коробку з товаром при видачі / доставці вкласти нефіскальні розрахункові документи - квитанцію, накладну тощо.   Важливо:   Рахунок на оплату повинен бути виписаний із зазначенням офіційного розрахункового рахунку підприємця (підприємства). Використання карткових рахунків фізосіб з метою підприємницької діяльності є порушенням законодавства. Продаж комп'ютерних програм або інформаційно-консультаційних послуг без безпосередньої передачі їх покупцеві. &Nbsp; Якщо товар / послуга оплачується в Інтернет за допомогою платіжних карт Visa, MasterCard або електронних грошей, і фізично товар / послуга покупцеві   не передається   (наприклад, підписка на сервіси , доступ до завантаження програм, ігор та ін.), то «місця розрахунків» немає, і РРО не використовується. & nbsp; Важливо:   Якщо товар / послуга оплачені через Інтернет, і товар фізично передається покупцеві (або послуга передбачає безпосередню зустріч продавця і покупця (наприклад, чому не заплатити за манікюр електронними грошима?), то застосування РРО та видача фіскального чека потрібні, якщо передача товару / послуги віртуальна - то ні. Тобто якщо комп'ютерну програму ви купуєте в вигляді диска в картонній коробці, то вам повинні дати фіскальний чек, а якщо вона вам відправляється по електронній пошті на інший кінець країни - то чек замінює електронний розрахунковий документ, який може використовуватися в суперечках. Відправлення товарів післяплатою або сторонніми кур'єрськими службами. & Nbsp; У випадку, коли інтернет-магазин відправляє товар післяплатою через поштового оператора або доставляє через сторонню кур'єрську службу, а покупець оплачує товар у поштовому відділенні або кур'єру готівкою (або через POS-термінал), то фіскальний чек покупцеві видає пошта / кур'єр. Чек видається на «прийом готівки з метою подальшої передачі», а також на послуги доставки. Магазин отримує гроші за покупку від поштово-логістичного оператора в безготівковій формі, тому РРО не застосовується. При цьому магазин при відправці повинен вкласти в коробку з товар нефіскальний розрахунковий документ (квитанція і т.д.) і надрукувати гарантійний талон.
Продаж товарів власного виробництва через касу підприємства. &Nbsp; Закон дозволяє виробникам товарів не видавати фіскальні чеки на свої товари (але тільки якщо тільки вони не є магазином або громадським харчуванням, і тільки за умови існування на підприємстві каси, яка видає касові ордери). Тобто якщо ви самі виробляєте, наприклад, стільці, рекламуєте їх через сторінку в Інтернет, у вас є офіс і правильно оформлена каса в ньому - то можна обійтися без РРО та видавати нефіскальні касові ордери. А ось якщо покупець приходить не в офіс, а в магазин - то це вже суб'єкт торгівлі, де встановлення касового апарату не минути. Втім, цей випадок навряд чи можна назвати класичним випадком інтернет-торгівлі.


Словом, застосування РРО в інтернет-магазині можна уникнути, якщо не брати готівкових платежів: або торгувати виключно «віртуальними» товарами і послугами, або отримувати оплати за фізично існуючі товари (послуги) в безготівковій формі (через передоплату рахунки в банку, перерахування поштового оператора , кур'єрської служби, які взяли платіж тощо).


Інтернет-магазини програмного забезпечення, продавці веб-сервісів і інших віртуальних цінностей можуть зітхнути з полегшенням і продовжувати працювати без РРО. А ось інтернет-продавцям інших товарів і послуг доведеться або обзаводитися касовим апаратом / фіскальним реєстратором, або переходити на роботу виключно по передоплаті через банк, або відмовляти клієнтам в самовивозі і приймати оплати через відділення / кур'єрів поштових та логістичних операторів. Втім, після масової покупки РРО поштовими операторами і кур'єрськими службами у них може з'явитися бажання врахувати ці витрати у вартості своїх послуг. Так що прямо або побічно, інвестувати в РРО інтернет-магазинах доведеться.

10 червень 2015

З'явилися питання?

Замовити

Заявка буде оброблена
протягом 1 робочого дня.